вівторок, 7 червня 2022 р.

ПАВЛУ ГЛАЗОВОМУ - 100 РОКІВ!

Учора говорили по телефону з Патріархом української сцени, Майстром художнього слова, Героєм України Анатолієм Паламаренком. Зайшла мова про повернення київським вулицям української приналежності.
 І Анатолій Нестерович із сумом почав говорити про те, що ми зараз активно вишукуєм імена і постаті в нашій культурі, а тих, хто був з нами зовсім недавно, забуваємо.
Узяти, хоча б неймовірно популярного наприкінці 20 століття в Україні поета-сатирика Павла Глазового, його точні, дошкульні, іронічні вірші постійно лунали з професійної сцени - без них не обходився жодний концерт, багато читців включали його до свого репертуару. А що вже говорити про вечори гумору - там творчість Павла Глазового завжди викликала бурхливу реакцію.
Народився Павло Глазовий на Миколаївщині, вчився в Педагогічному інституті імені Драгоманова, довгий час був заступником редактора відомого сатиричного журналу "Перець", мав Премію імені Остапа Вишні в своєму доробку. Але головне, що було притаманне Павлу Прокоповичу - це близький до народу погляд на гострі соціальні і політичні проблеми буття українців. Питання мови і культури, особливості українського менталітету - усе це завжди було в полі зору талановитої музи Глазового.

Коли прийшли нові часи і українську культуру почали відтісняти з інформаційного простору держави, його ще довго читали зі сцени багато українських акторів, зокрема й Анатолій Нестерович Паламаренко. Щоб там не казали, а Павло Глазовий залишив надзвичайно яскравий і помітний слід в українській культурі, який ще чекає на свій ренесанс.
А тепер головне - Павло Глазовий майже все своє доросле життя прожив у Києві за адресою - вулиця Толстого 25. Сьогодні кандидатур на перейменування цієї вулиці лунає предостатньо. Але ніхто не згадав нашого чудового поета. А Глазовому ж 30 серпня нинішнього року виповнюється 100 років. Чому б не згадати про це і не вшанувати достойного українця?
Коли Анатолій Нестерович говорив про це, в його голосі відчувалося стільки болю і занепокоєння, адже й самому патріархові вже за вісімдесят, але він ще активно працює і не полишає професійну сцену...
Тож, як ви гадаєте друзі, доки ще не пізно, чи не варто розпочати кампанію про присвоєння одній із київських вулиць чи площ імені Павла Глазового?! Гадаю, це було б достойно!
Я ГОТОВИЙ ПІДГОТУВАТИ ЛИСТА І РОЗПОЧАТИ ЗБІР ПІДПИСІВ МОЇХ ШАНОВАНИХ КОЛЕГ ПІД ПЕТИЦІЄЮ ДО ВЛАДИ!

Немає коментарів: