середу, 19 жовтня 2016 р.

Меморіальну дошку Павлу Глазовому відкрито!

Кажуть, що обіцяного три роки чекають. Але не пройшло і трьох місяців, як обіцянка Володимира Стретовича створити Меморіальну дошку, дана ним при вступі до Міжнародного фонду імені П.Глазового, була виконана. Точно і у повному обсязі. А саме: Меморіальна дошка на будинку, де жив Павло Глазовий, була не лише виготовлена, а й урочисто відкрита. Пропонуємо вам деякі світлини з події.
Сміху іскорки...
8 листопада 2011 року на вул. Л. Толстого, 25 відбулися урочистості — відкриття меморіальної пам’ятної дошки, яку встановили на будинку, де мешкав відомий український гуморист, член Спілки письменників Павло Прокопович Глазовий. Ще за життя його називали «класиком гумору». Невичерпними джерелами творчості Глазового є скарби живої мови, іскристі перлини народної мудрості. Гумор Павла Прокоповича — доброзичливий, веселодайний. Його байкам притаманні дотепність і влучність. Чимало байок та мініатюр мають риси народного анекдоту. Твори майстра із задоволенням виконували такі майстри художнього слова, як Сова, Литвинов і Паламаренко. Захід організувала громадська організація «Міжнародний фонд імені Павла Глазового» за сприяння Християнсько-демократичного союзу. Серед учасників були учень Глазового, письменник-гуморист Віктор Євтушенко, один із найкращих читців Анатолій Паламаренко, відома актриса Театру ім. Івана Франка Галина Яблонська, а також колеги Павла Прокоповича — письменники-гумористи.
«Сміху іскорки ясні залишив по собі класик сучасного українського гумору, справді-бо народний улюбленець Павло Глазовий (1922 — 2004 рр.) — підкреслив Анатолій СКРИПНИК. — Славі, що прийшла до нього, він не прагнув запобігати. Пошуковцем посад, звань, нагород ніколи не був (Глазовий у 1950 — 1961 рр. працював заступником головного редактора журналу «Перець», а згодом — журналу «Мистецтво». — А.А.). Тим надійнішою постає ця слава тепер. А народна шана — це передовсім природне відлуння на добро, яке ніс Павло Глазовий у світ...

Немає коментарів: