суботу, 22 жовтня 2016 р.

Паламаренко Анатолій Несторович

Народився 12 липня 1939 року у селищі Макарів Київської області. У 1961 році закінчив Київській театральний інститут. У дипломному спектаклі "Влада темряви" за Л.М. Толстим Анатолій зіграв головну роль. Та так зіграв, що ця п'єса демонструвалася протягом тридцяти років і беззмінно А.Н. Паламаренко виступав у головній ролі. Трудову діяльність професійного актора почав у Хмельницькому театрі імені Петровського. За рік підготував дванадцять ролей, кожна з яких приносила йому великий успіх. Виступав не лише у спектаклях, але й з художнім читанням гумористичних творів, за які слухачі завжди нагороджували артиста бурхливими оплесками.
У 1962 році через сімейні обставини переїжджає до Києва. З того часу працює артистом естради в Київській (тепер Національній) філармонії. Читає твори Т.Г. Шевченка, М.В. Гоголя, І.С. Нечуя-Левицького, М.М. Коцюбинського, Остапа Вишні, О.П. Довженка, С.І. Олійника, Г.М. Тютюнника, П.П. Глазового тощо. У п'яти престижних конкурсах А.Н. Паламаренко виборов перші місця.

Він створив свою неповторну школу, цикл лекцій для студентів національних університетів імені Т.Г. Шевченка та М.П. Драгоманова, музичної академії імені П.І. Чайковського. В основі цих унікальних лекцій – творчість Кобзаря, його потужне слово.

Герой України. Народний артист УРСР (1979). Лауреат Державної премії України імені Т.Г. Шевченка (1993). Нагороджений орденами: князя Ярослава Мудрого V ступеня, "За заслуги" ІІІ ступеня.
Професор Київського національного педагогічного університету ім. Драгоманова, професор Національної музичної академії ім. Чайковського.

Немає коментарів: