понеділок, 31 жовтня 2016 р.

Коли душа зігріта словом, а сміх проганяє зиму

Хто не знає про лікувальні властивості сміху? Хто не любить посміятися із вдалого жарту? Мабуть, таких людей не знайдеться, адже українська література має багаті традиції у жанрі гуморески, а якщо поряд живуть відомі поети-гумористи, такі як Віктор Євтушенко – не сміятися не вдасться. Дотепно, влучно, талановито! Саме такими словами можна охарактеризувати твори знаного в Україні та за її межами поета-гумориста Віктора Євтушенка.
Переконатися у цьому мали змогу й студенти 1 СП«б» та 2 СП«с» курсів, разом з викладачами факультету ветеринарної медицини – їх наставниками, які 19 жовтня зустрілися з відомим майстром поетичного слова під час загальної виховної години.
На початку зустрічі доцент кафедри паразитології та фармакології Соловйова Людмила Миколаївна та бібліотекар галузевого відділу ФВМ № 2 Бондар Анна Олексіївна ознайомили студентів з біографією письменника. Отже, із досьє ... Віктор Арсенійовича Євтушенко – білоцерківець, популярний письменник-гуморист, член Національної Спілки письменників України, Асоціації діячів естрадного мистецтва України, Президент
Міжнародного фонду імені Павла Глазового, лауреат Всеукраїнського конкурсу-фестивалю гумору та сатири, міської молодіжної літературно-мистецької премії імені М.С. Вінграновського, Всеукраїнського фестивалю «Перлини сезону», кількох фестивалів «Вишневі усмішки» (з присвоєнням почесного звання «Професійний сміхотворець України»), IV та V Всеукраїнських конкурсів-фестивалів «Ліра Гіппократа», член Творчої спілки «Асоціація діячів естрадного мистецтва України». 

Закінчив Білоцерківське медичне училище та факультет журналістики Київського національного університету імені Т.Г. Шевченка. Віктор Євтушенко – частий гість у зоні АТО на сході України, де виступає перед відважними українськими захисникам для підняття їх бойового духу, а незабаром й сам збирається на війну. Письменник – волонтер, допомагає у придбанні необхідних речей для фронту, нині його мета – пристрій нічного бачення. Для цього він реалізовує свої гумористичні твори, а їх у його арсеналі вже 12 видань.
Згодом аудиторія з цікавістю слухала Віктора Арсенійовича. Дух і атмосфера зустрічі були пронизані енергетикою непідробного інтересу до особистого життєвого шляху та його літературної творчості. Сюжети для своїх творів письменник бере із життя і хоче, щоб студенти взяли щось повчальне й для себе. Приємно було спостерігати за молоддю, які із захватом дослухалися до кожного слова, промовленого шановним гостем. Твори, прочитані Віктором Арсенійовичем, підняли настрій усім присутнім, створили атмосферу тепла і радості. І якщо вірити народній мудрості, яка твердить, що «веселий сміх – це здоров’я», всі присутні, точно, його покращили. Професія медика вплинула на поетичну творчість гумориста. Нестримним сміхом сприймала аудиторія гуморески на медичну тематику. Віктор Євтушенко яскраво змальовує у своїх творах життєві негаразди, родинні, побутові конфлікти, розкриває негативні явища сучасного суспільства. Захоплює те, як вдало і, напрочуд точно, талановитий гуморист відобразив побутовий сленг деяких молодих сучасників. Так у казці «Колобок», навмисне використовуючи так званий «блатний лексикон», як художній засіб, автор влучно висвітлив мовну обмеженість і нікчемність літературного «героя». А скільки таких героїв-сучасників є поміж нас?
Гумористично-виховна година пролетіла як одна мить, адже свої вірші, написані з усіма тонкощами українського гумору, Віктор Арсенійович декламував надзвичайно пристрасно і театрально. Така цілеспрямована людина – приклад для наслідування нашою молоддю.
Організатори зустрічі подякували поету за цікаву зустріч та гарний настрій, подарований усім присутнім, побажали невичерпного натхнення на довгі роки, а собі – можливості зустрічатися та насолоджуватися його творчістю знову і знову.
На зустрічі автор презентував нові поетичні збірки. Як спогад, у присутніх залишилися гумористична збірочка «Не на того напали!» з авторськими побажаннями «На добро, на щастя і веселий сміх!» Від організаторів, на згадку про зустріч зі студентською молоддю, Віктор Арсенійович Євтушенко теж отримав символічний подарунок.
За висловлюванням французького письменника Віктора Марі Гюго, «сміх – це сонце: воно проганяє зиму з людського обличчя». Тож, посміхайтеся, пізнавайте прекрасне поетичне слово і вірте в щасливе майбуття!
 доцент кафедри паразитології та фармакології
    

Немає коментарів: